Túra a Bihar – hegységbe

 

A Bihari –hegység hazánk keleti határától csak néhány km – re helyezkedik el a mai Románia területén. Többféle elnevezését is használják. Emlegetik, mint Sziget – hegység, mivel a Kárpátok által körülhatárolt Erdélyi - medencéből úgy emelkedik ki, mint egy sziget. De a romániai tankönyvek Nyugati – Kárpátokként is nevezik.
Mi viszonylag keveset tudunk erről a tőlünk szinte karnyújtásnyira elterülő csodálatos természeti képződményről.

Ennek egyik oka a kevés leírás és a hiányos turista térképek megjelenése. Az utóbbi két évben talán tapasztalható ebben valami javulás, de az évtizedes lemaradásokat nehéz pótolni

Czárán Gyula a hegység nagy felfedezője, turista útjainak kiépítője az 1900 – as évek elején kiemelkedő munkát végzett ezen a területen. Később tanítványa Mátyás Vilmos a „Bihar – hegység útikalauza” c. könyvével járult hozzá a táj és az itt élő lakosság életének megismertetéséhez.

A hiányos ismereteink töredékének pótlására vállalkozunk akkor, amikor egy 5 napos túrát szervezünk a Bihar – hegységbe.

A túra alkalmával megismerkedünk a hegycsoport néhány, de talán leghíresebb természeti csodájával. A karsztvidék barlangjaival, beszakadt dolina rendszereivel, sziklaszurdokaival. Ezen felül a vulkanikus kúpok gyephavasi legelőivel, vízeséseivel.

Mindezekhez a következő program szolgál útmutatóul:

 

Első nap:

            Indulás reggel 6 – kor Békéscsabáról mikrobusszal, vagy saját gépkocsikkal.

            Útvonal: Méhkerék határátkelő –Nagyszalonta – Belényes – Petrósz –Boga – telep
            Útközben az Aló patak völgyén felgyalogolunk a Nagy Phaeton vízesésig, amely az Istenek havasa sziklái alatt közel 80 m – es magasságból zudúl alá a mélybe. A túra hossza összesen kb.10 km, az emelkedő szintkülönbség kb. 350 m. Közepesen nehéz túra.
            Visszatérve a járművekhez a Boga – telepre megyünk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat.

 

Második nap:

 

            Indulás 8 – kor /romániai idő szerint / járművekkel a Glavoj erdészházig
            Gyalogtúra
a Csodavár – hoz. Ez a természeti képződmény egy hatalmas beszakadt dolina – rendszer, mely a karszt jelenségek szinte minden jegyét magán viseli. Az óriási sziklatömbök között elhaladva megcsodálhatjuk a gigantikus méretű barlang – bejáratokat és a 100 – 150 m – es sziklafalakat. Kimászva a mélységből, körbejárhatjuk a Balkonok ösvényét és láthatjuk milyen mélyen voltunk a barlangok előtt.
            A Csodavártól visszasétálunk az erdészház közelébe, ahonnan felmegyünk az Eszkimó – jégbarlanghoz. A barlang nevezetessége, állandóan van benne jég. Az évezredek alatt összegyűlt jégtömb mennyisége több tízezer tonnára tehető. A barlangban a hőmérséklet általában –4 és –10 Celsius fok, tehát érdemes olyan ruhát hozni magunkkal, amit majd ott fölveszünk
            A barlangtól, visszatérünk az erdészházhoz, majd a szállásunkra.
            A túra hossza összesen kb.18 km, emelkedő szintkülönbség 280 m. közepesen nehéz túra.

 

Harmadik nap

 

            Indulás ½ 8 – kor járművekkel Biharfüredre
            Gyalog túra: Biharfüred – Csoda-forrás – Papok – feredője nyereg – Mező-havas – Kereszt-hegy – Biharfüred. A járművekkel vissza a szállásra. A túra hossza kb.20 km, emelkedő szintkülönbség 700 m, közepesen nehéz túra.

 

Negyedik nap:

 

            Indulás 8 – kor járművekkel a Szamos-bazár bejáratáig.
            Gyalogtúra a Szamos – bazárban, melybe egy kb, 150 m hosszú barlangon keresztül jutunk be. Ezt követően fölkapaszkodunk a Belvedere kilátóhoz, ahonnan csodálatos a kilátás az egész szurdok-völgyre és a Nagy-havas hegycsoportra is. Közben gyönyörködhetünk a fenyőóriásokban, melyek között az utunk vezet. A sziklacsúcsról egy törmelék- lejtőn visszatérünk a patak-mederhez, hogy onnan kikapaszkodva a másik oldalról is megcsodáljuk e páratlan látványt. Innen az utunk a Medúza ligethez vezet, majd egy emelkedő után visszatérünk a járműveinkhez., majd vissza a szállásunkhoz. A túra hossza kb.14 km az emelkedő szintkülönbség 350 m, közepesen nehéz túra.

 

Ötödik nap:

 

            Bepakolás a járművekbe, indulás 9 – órakor Kiskohóra, ahol megtekintjük a Medvék barlangját. Ez egy páratlanszépségű cseppkőbarlang, melynek külön érdekessége, hogy közel 300 már régen kihalt barlangi-medve csontváza található szétszórva a föld gyomrában. Mivel a barlangot 1975 – ben fedezték fel a benne levő cseppkőképződmények, elkerülték a fáklyák és az értelmetlen rongálás időszakát.
            A barlanglátogatás után hazaindulunk és a késő délutáni órákban érkezünk Békéscsabára.

 

A túra önellátó, de a szálláshelyen gáztűzhely és bogrács is a rendelkezésünkre áll. Az étkezésekhez evőeszközök biztosítva vannak. Tehát csak enni, és innivalót kell hozni magunkkal.
A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt! Egyéni biztosítást mindenkinek javaslom megkötni 5 napra.

A túrák különösebb felszerelést nem igényelnek, de javaslom az esőkabátot a vízálló bakancsot, zseblámpát a hátizsákba elhozni.

 

Mindenkinek jó időt és jó egészséget kívánok a túrákhoz!

 

                        Lovas József
                        Túravezető

 

 


 

Gyalogtúra a Bihar – hegységbe!

 

2002 október 23-tól, 27-ig gyalogtúrát szervezünk a Bihar hegységbe.

A túrára saját gépkocsival, vagy kis busszal /legalább 18 fő jelentkezése esetén / lehet jönni . A szállás a Boga völgyében egy nemrég kialakított szálláshelyen, négy ágyas szobákban van. Folyosón közös zuhanyozó és WC. Hálózsákot ajánlott hozni. A szobák jól fűthetők. Hűtőszekrény és főzési lehetőség van
A programot mellékelem.

Részvételi díj: Busz esetén             11.000.-Ft,/fő 5 napra szállás, útiköltség,  szervezési díj
            Saját kocsikkal                                 6.800.-Ft/fő 5 napra ,szállás, szervezési költség, plusz útiköltség.

Jelentkezni lehet 2002,október 11-én 16 – óráig  Lovas Józsefnél a 66/405-156 -os telefonon, a j.lovas@bekes.htcc.hu e-mail címen, illetve személyesen 6000.-Ft befizetése mellett a HUNGAROTEL RT-nél.

Mikrobuszt csak megfelelő létszámmal tudunk indítani!

 

 

Üdvözlettel:    Lovas József

                        Túravezető